Leren leven in God’s omgekeerde Koninkrijk
Jezus’ preek op de berg
Mattheüs 5-7
De Bergrede is de langste vastgelegde preek van Jezus. Het is ook een van de mooiste en bekendste delen van de Bijbel. Voor sommigen is het ook één van de moeilijkste delen om te begrijpen en toe te passen, daarom gaan we ons verdiepen in de betekenis ervan. Veel uitdrukkingen van deze preek zijn in onze cultuur geslopen, zelfs niet-gelovigen gebruiken uitspraken als ‘’de andere wang toekeren’’ of volgen de ‘’Gouden Regel’’. Maar de woorden van Jezus hier zijn niet alleen woorden; ze zijn een soort manifest voor het koninkrijk van God. Of wel, een soort een openbare verklaring van beleid en doelstellingen. Deze woorden vertellen ons niet hoe we Christen kunnen worden, maar spreken over hoe we zouden moeten leven omdat we als Christenen de radicale genade van God hebben leren kennen. En de waarheid is ook dat de opdrachten en principes die we in deze preek meekrijgen, geen dingen zijn die we in eigen kracht kunnen doen. Om de Bergrede na te leven, zullen we heel dichtbij de Wijnstok moeten blijven (Johannes 15). In de Bergrede worden we gewezen op Jezus, de gever van het échte Leven.
Gods Koninkrijk is een totaal omgekeerd koninkrijk. De Joden keken uit naar de Messias, die hen met geweld en politiek zou verlossen van de onderdrukking door Rome. In plaats daarvan kwam Jezus, niet om naties te regeren, maar om de harten te regeren van iedereen die wil geloven. Het was totaal omgekeerd en het was zoveel beter dan alles wat ze zich hadden kunnen voorstellen. Het gaat niet om een aards koninkrijk, maar een hemels koninkrijk. En zo lang de gelovigen op de aarde leven, regeert Hij in hun harten en daarmee in hun levens. En daaraan kan je Christenen – Jezus volgers herkennen.
De Bergrede is dus een beschrijving van hoe het leven van een gelovige volger van Jezus eruit zou moeten zien. Vanwege wie Jezus is en wat Hij voor ons heeft gedaan, hoe moeten we dan leven? Wanneer we geloven en spiritueler worden, beginnen we de diepe boodschap van Jezus te begrijpen. Menselijk gesproken heeft het geen zin, onmogelijk om naar te leven en waarschijnlijk zelfs dwaas om te proberen. Wie bewust werd van het omgekeerde koninkrijk van God, vindt dat ook het enige koninkrijk om van te houden. Het herschrijft alle regels van de gebroken wereld waarin we leven. We zien en ervaren de ‘prestaties’ van deze wereld; individualisme, eenzaamheid, racisme, pijn, ongelijkheid. Hoe kunnen we verlangen naar een betere wereld als we blijven spelen volgens dezelfde oude systemen waar onze samenlevingen al generaties lang mee speelden?
Deel uitmaken van Zijn koninkrijk zou moeten betekenen dat we niet meer behoren tot het koninkrijk van deze wereld. Het betekent dat we de dingen anders zien, andere prioriteiten hebben en anders leven dan deze wereld. Zo wil Jezus dat zijn volk is. Dit gaat niet over een to do lijst; het gaat om dagelijks leven met de Heilige Geest (Galaten 5:16, Efeze 5:18). Want Hij eist niet van ons om dit in eigen kracht te doen – Hij geeft ons Zichzelf. Hij is onze bron van kracht. Hij zal dit in ons doen. Hij laat ons zien wie Hij is, en vertelt ons wat we zouden moeten zijn, en transformeert ons dan door Zijn genade. Dat is het evangelie.