Skip to content

Een van de meest fundamentele vragen die ieder mens moet beantwoorden is: ‘Bestaat God?’ Laten we eerlijk zijn: God bestaat, of Hij bestaat niet. Er is geen middenweg. De enige manier om deze vraag te beantwoorden is het bewijs te onderzoeken. Het is toch redelijk om te suggereren dat als er een God is, dat Hij voldoende bewijsmateriaal beschikbaar zou stellen om Zijn bestaan te bewijzen. Bestaat dit bewijs?

Oorzaak en gevolg

Het universum is hier en het is echt. Ieder persoon erkent dit punt. Als het universum niet bestond, zouden we er niet zijn om erover te praten. Dus de vraag is: ‘Hoe is het universum hier gekomen?’ Er zijn slechts drie keuzes: (1) het is eeuwig (wat betekent dat het er altijd is geweest en altijd zal zijn); (2) het heeft zichzelf gecreëerd; of (3) het is gemaakt. Als het niet eeuwig is en als het zichzelf niet heeft gecreëerd, dan moet het duidelijk een oorzaak hebben gehad.
Laten we eens kijken naar de wet van oorzaak en gevolg. Voor zover de wetenschap weet, hebben natuurwetten geen uitzonderingen. Dit geldt zeker voor de wet van oorzaak en gevolg, de meest universele en zekere van alle wetten. Simpel gezegd, de wet van oorzaak en gevolg stelt dat elk materieel effect een geschikte oorzaak moet hebben die bestond vóór het effect (‘materieel’ verwijst naar alles wat bestaat uit materie of energie). Materiële effecten zonder toereikende oorzaken bestaan niet. Oorzaken treden ook nooit op na het effect. Bovendien is het effect nooit groter dan de oorzaak en daarom stellen wetenschappers dat elk materieel effect een passende oorzaak moet hebben.

De rivier werd niet modderig omdat de kikker erin sprong; het boek viel niet van tafel omdat de vlieg erop landde. Dit zijn niet voldoende oorzaken. Welke effecten we ook zien, we moeten adequate oorzaken aandragen. Vijfjarigen zijn geweldig in het gebruik van de wet van oorzaak en gevolg. We kunnen ons een klein kind voorstellen dat vraagt: “Mama, waar komen perziken vandaan?” Haar moeder zou zeggen dat ze van perzikbomen komen. Dan kan het kind vragen waar de bomen vandaan komen en haar moeder kan zeggen dat ze van perziken komen. Je kunt de cyclus zien. Uiteindelijk wil het kind weten hoe de eerste perzikboom hier terecht is gekomen. Het kan zien dat er een oorzaak moet zijn geweest en het wil weten wat die oorzaak was. Eén ding is zeker, het universum heeft zichzelf niet geschapen. We erkennen dit als een wetenschappelijk feit, omdat materie geen materie kan creëren. Als we een steen nemen die een kilogram weegt en er 50.000 experimenten op doen, zullen wij nooit meer steen kunnen produceren dan we al hebben. Dus wat het universum ook veroorzaakte, het kan niet materieel zijn geweest.

Van niets komt iets

Ik weet dat het misschien beledigend is voor je intelligentie om deze paragraaf op te schrijven, maar sommige mensen zeggen tegenwoordig dat het universum uit niets is ontstaan; die materie heeft zichzelf gewoon gecreëerd. Als er echter ooit een tijd was geweest waarin absoluut niets bestond, dan zou er nu niets zijn, omdat het altijd waar is dat niets niets produceert. (Als er nu iets bestaat, dan heeft er altijd iets bestaan)

Ik ga ervan uit dat je een telefoon hebt. Waar komt deze telefoon vandaan? Denk je dat het mogelijk is dat er een batterij, touchscreen, elektronica, luidspreker, microfoon en allerlei andere onderdelen uit de lucht komen vallen waaruit een mooie smartphone ontstaat? Al deze dingen uit het niets, zonder dat er mensen bij betrokken zijn geweest? Dat klinkt net zo gek alsof je zou zeggen dat er uit een explosie een mooie Boeing 747 ontstaat. Iets kan niet uit niets ontstaan, dat is onmogelijk. Toch is dat wel wat de (verouderde) schoolboeken en de wetenschap ons proberen te vertellen dat er niets was, en toen ineens iets! De wetenschap ontwikkelt zich en er komen steeds meer wetenschappelijke verklaringen dat de ‘oerknal’ geen grond heeft.

Wat de Bijbel zegt over de oorzaak

De Bijbel zwijgt beslist niet over de oorzaak van het universum. In het allereerste vers van het eerste hoofdstuk van het eerste boek van de Bijbel staat: “In het begin schiep God de hemel en de aarde.” Handelingen 17:24 stelt: “God, die de wereld heeft gemaakt en alles daarin … Hij is Heer van hemel en aarde.” Exodus 20:11 merkt op: “Want in zes dagen heeft de Heer de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat erin is.” God is ongetwijfeld een geschikte oorzaak van het ontstaan van de aarde, omdat Hij almachtig is. In Genesis 17:1 zei God tegen Abraham: “Ik ben God, de Almachtige.”
God bestond al lang vóór deze materiële wereld waarin we leven en voldeed daarmee aan het criterium dat de oorzaak vóór de uitwerking moet komen. De psalmist schreef: “Al vóór de bergen geboren waren en U de aarde en de wereld voortgebracht had, ja, van eeuwigheid tot eeuwigheid bent U God.” (Psalm 90:2).
Er zou ook van Hem mogen worden verwacht dat hij de mensheid het belangrijke concept van moraliteit bijbrengt, aangezien Hij een God van moraal is. Toen de apostel Paulus bijvoorbeeld aan Titus schreef, sprak hij over “God, die niet liegen kan” (Titus 1:2). Alleen God voldoet aan de criteria van een geschikte oorzaak die voor het universum kwam.

Waarom heeft God geen oorzaak?

Wacht even! Als we beweren dat elk materieel effect een oorzaak moet hebben, en we zeggen dat alleen God het universum had kunnen veroorzaken, dan is de voor de hand liggende vraag: “Wat veroorzaakte God?” Is de wet van oorzaak en gevolg ook niet op God van toepassing?
Er is één woord in de wet van oorzaak en gevolg dat helpt om deze vraag te beantwoorden – het woord materie. Elk materieel effect moet een oorzaak hebben die er al eerder bestond. Wetenschappers hebben de wet van oorzaak en gevolg geformuleerd op basis van wat ze hebben waargenomen tijdens het bestuderen van dit universum, dat is samengesteld uit materie en energie. Geen enkel wetenschappelijk experiment in de wereld kan op God worden uitgevoerd, omdat Hij een eeuwige Geest is – geen materie (Johannes 4:24). De wetenschap is nog lang niet alles te weten gekomen over deze materiële wereld en ze zijn nog veel verder weg van het begrijpen van de eeuwige natuur van God. Er moest een eerste oorzaak zijn en God was (en is) de Enige die geschikt is als antwoord en uitleg.

Conclusie

De wet van oorzaak en gevolg is een wetenschappelijk vastgelegde wet die geen bekende uitzonderingen kent. Om het bestaan van God te bewijzen hoeft er niets uit een magische hoed te worden getoverd. Het bewijs dat in dit artikel is weergegeven is voldoende om te laten zien dat dit materiële universum een niet-materiële oorzaak nodig heeft. Die niet-materiële oorzaak is God. Als natuurkrachten het universum creëerden en zichzelf willekeurig kozen, dan zou ook moraliteit bij mensen nooit kunnen worden verklaard. Waarom is dit universum hier? Omdat, “In het begin God…”

Back To Top